İskilip Ziraat Odası

İskilip Ziraat Odası > Haberler > UYGULAMALI ÇİLEK EĞİTİMİ

UYGULAMALI ÇİLEK EĞİTİMİ

TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ KAPSAMINDA, UYGULAMALI ÇİLEK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ.

İSKİLİP YEREL EYLEM GRUBU DERNEĞİ VE ZİRAAT ODAMIZ İŞBİRLİĞİ İLE UYGULAMALI ÇİLEK VERİM VE KALİTESİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK
EĞİTİMİNİ TAMAMLADI.

Derneğimiz ve Ziraat Odamız  “Çilek Verim ve Kalitesini Artırmaya Yönelik Eğitim” faaliyetini başarıyla tamamladı.

Eğitim Faaliyetinde, Odamız Tarım Danışmanı Dilek Banu Ulukama hazır bulunarak çiftçilerimize, bilinçsiz olarak ziraai ilaç kullanımını önlemek için bilgi verdi.

Eğitim içeriği son yıllarda giderek popülerleşen ve talebi her geçen gün artan İskilip Çileğinin verim ve kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapılması hususunda gereklilik görmüş işin hem teorik hem de pratik alanda uygulamalı eğitim icra edilmesine karar verilmişti. Bilindiği üzere İskilip çilek yetiştiriciliği bakımından son yıllarda artan bir ivme ile üretime devam etmektedir. Fakat küresel ısınmanın beraberinde getirdiği iklim değişikliği mevsimsel şartların ürün üzerinde kalite, verim, gelişim gibi durumlarına olumsuz etki etmektedir. Bu olumsuz etkileri en aza indirebilmek, kaliteyi korumak ve artırmak, gelişime etki eden faktörlerin tarımsal ve zirai yollarla mücadelesi muhafazası gibi hususlarda Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesinden uzman hocalarımız Araştırma Görevlisi Emircan Dinçer ve Araştırma Görevlisi Osman Nuri Öcalan
tarafından üreticilere üretimde hangi sorunlarla karşılaşıldığını sordu ve bu sorunlarla en etkili şekilde nasıl mücadele edileceğini aktardı.

Eğitimde hali hazırda üretime devam eden çiftçilere ve üretime başlamaya hevesli girişimcilere ön ayak olmak, karşılaşılabilecek muhtemel ve gerçek sorunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda uzman hocaların tecrübelerinden yararlanılmak temel gaye idi. İskilip Yerel Eylem Grubu Derneği ve Ziraat Odamız tarafından eğitim 2(iki) gün olarak planlandı, ilk gün eğitimin teorik ve daha teknik bilgiler içeren oturumu İskilip Öğretmenevi toplantı salonunda katılımcılarımıza aktarıldı. Eğitimin ikinci gününde ise Uygulamalı olarak toprağın ve ürünün yanı başında örneklemler ve gerçek sorunlarla nasıl mücadele edileceği ve kalitenin korunması için neler yapılması gerektiği üreticilerimizle paylaşıldı.. Uygulamalı eğitim için İskilip’te üretimde adından söz ettiren İskilip Şeyh Köyü ve Koçcağız Köyleri uygun görüldü. Bu iki köy hem uygulamalı eğitim için başarılı bir örnek teşkil etmekte hem de bu işe başlamak isteyen üretimde yer almak isteyen girişimciler için bir rol model olmaktadır. Eğitim sonunda yerel üreticilerin karşılaşacağı problemlerle nasıl başa çıkacağı hususunda bilgi ve tecrübe sahibi olması, mevcut kaliteyi koruyarak kaliteyi artırma yolu ve çilek üretimine dâhil olmak isteyen girişimcilere de benzersiz bir fırsat sundu. Emeği geçen başta Yönetim Kurulumuza ve desteklerini esirgemeyen Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanlığına ve değerli üreticilerimize şükranlarımızı sunarız.